A Kfc. avagy korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cég, mint vállalkozási forma egy rövid ideig – 2010. és 2013. között – létezett.

Akárcsak az egyéni vállalkozást, az egyéni céget és az egyéni cégből létrejövő egyszemélyes Kft szabályait az Evec. tv. szabályozta működését.

Kfc előnyei az egyéni céggel szemben

Az egyéni vállalkozással és egyéni céggel szemben előnye volt, hogy a mögöttes felelőssége a tagnak korlátozott volt. Csak a vagyoni hozzájárulás mértékéig felelt a társaság kötelezettségeiért a vállalkozó.

Ennek megszűnését követően a korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cég előnyei megszűntek.

A Kfc jogintézményének megszűnése

A jogalkotó a korlátolt felelőssége miatt az egyéni cég ezen speciális formájában rejlő problémákat hamar felismerte. Ahogy a rövid ideig lecsökkentett Kft alapításhoz szükséges 500.000 forint jegyzett tőke elvárást is visszaemelte 3.000.000 forintra, úgy a korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cég jogintézményét is megszüntette.

Az Evec. törvény 38. §-a rendelkezett arról is, hogy a Mód tv. hatálybalépését követően korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cég 2012. január 1-től nem alapítható. Sőt 2013. február 1-ig a korlátolt mögöttes felelősségű egyéni cégek kötelesek voltak létesítő okiratuk megfelelő módosításával az Evec. törvény rendelkezéseinek megfelelő működést megvalósítani vagy gazdasági társasággá alakulni.

Egyéni cég helyett lehetőség az egyszemélyes Kft

2019. július 10-e óta az egyéni vállalkozó az egyéni céggé alakulás lépését kihagyva egyszemélyes Kft-vé is alakulhat.

Fontos tudni! Az egyéni cég akár csak az egyéni vállalkozó korlátlanul felel mögöttesen a magán vagyonával a vállalkozás kötelezettségeiért.