Sorozat jellegű ingatlanértékesítés áfa kötelezettsége sokak számára nem egyértelmű, legyen szó lakások, lakóházak, építési telkek értékesítésről. Magánszemélyként is előfordulhat velünk, hogy áfa fizetési kötelezettség áll elő ingatlanok értékesítése során.

“Gazdasági tevékenység”, mint az áfa törvény mozgató rugója

Egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, mint az áfa törvény szerinti adóalanyok esetében sem mindig egyértelmű az ingatlan értékesítések áfa szabálya. Vállalkozás és egyéb jogi személy szervezetek esetében az általános szabályok szerinti áfa fizetési kötelezettség áll elő ingatlan értékesítések során.

Magánszemélyek számára is rejt az áfa törvény néhány meglepetést. Ez pedig nem más, mint a “sorozat jellegű ingatlan értékesítés szabálya”. Ebben a cikkünkben, most ezt szeretnénk ismertetni.

A sorozat jellegű ingatlanértékesítés áfa szabályainak megértéséhez, nem szabad elmennünk az áfa törvény egyik alaptézise mellett. Ez pedig a “gazdasági tevékenység” meghatározása.

Az áfa törvény 6. § (1)-(4) bekezdései szerint gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Gazdasági tevékenység körébe tartozik különösen

Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink, olvasóink számára elérhető!

 Regisztrációhoz nézd meg heti/havi/éves olvasói csomagjainkat!