Koronavírus járványra tekintettel vállalkozóknak szóló összeszedett újabb kisokos cikkünk talán segítséget nyújthat sokaknak. Rengeteg vállalkozás szembesült a bevételeik csökkenésével. Milyen lehetőségeink vannak krízishelyzet idején?

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései a járvány miatt

A Magyar Közlönyben napról-napra jelennek meg a gazdasági célú döntések is. Az első intézkedések során döntöttek az üzletek zárvatartásáról, illetve a nyitvatartás korlátozásáról, a lakossági és üzleti szféra hiteltörlesztési moratóriumáról és bizonyos ágazatokban tevékenykedő vállalkozók adóterheinek csökkentéséről.

Cikkek a témában:

Koronavírus kisokos vállalkozóknak I.

Gazdaságvédelmi intézkedések I. – Üzletek zárvatartás

Gazdaságvédelmi intézkedések II. – Hitelmoratórium

Gazdaságvédelmi intézkedések III. – Adókedvezmények

Gazdaságvédelmi intézkedések IV. – KATA adózók kedvezményei

Koronavírus kisokos vállalkozóknak II.

Betéti társaság adóterheinek csökkentése

A gazdasági társaságok, így betéti társaságok esetében a szüneteletetés jogintézménye nem létezik. Számukra a gazdasági társaság megszüntetése, vagy adóterheinek csökkentése marad az egyetlen megoldás a bevételek kiesés miatt kialakult helyzet túléléséhez.

Gazdasági társaságok, betéti társaság megszűntetése mindig rendkívül sok adminisztrációs munkát jelent, és ezek többletköltséggel is járnak. Ezért a gazdasági társasági megszűntetése helyett előbb érdemes az adócsökkentés lehetőségeit szakemberrel átbeszélni.

Betéti társaságok, közkereseti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok esetében is lehetőség van az ügyvezetői, vagy más személyes közreműködést igénylő jogviszony átalakítására társasági taggyűlési döntés alapján. A katás adózó tagok számának csökkentése, vagy a katás jogviszony részmunkaidős munkaviszonnyá történő átalakítása is eredményezhet adómegtakarítást.

Katás Bt. szüneteltethető? Hogyan tovább?