Bármilyen meglepő, de a válasz: NEM. Nem kell feltételen minden bevételről számlát adni, ha más bizonylatot is kiállíthatunk helyette. De lássuk ezt részletesebben!

Először is, ha magánszemélynek értékesítesz és számla helyett nyugta, online pénztárgépi nyugta adás is megfelelő, akkor nem kell a bevételről számlát kiállítani. Ez kizárólag készpénzzel fizető magánszemélyek felé lehetséges, akik a helyszínen rendezik a vételárat a termék átvételével egyidejűleg.

A nyugtaadás mindig a készpénz átvételekor a visszajáróval egyidejűleg kell, hogy megtörténjen. Az online pénztárgépi nyugta adási kötelezettséget is jogszabály írja elő. Bizonyos tevékenységek (pl. bolti kiskereskedelem, vendéglátóhelyek, cukrászda, autószerelő műhely, konditerem stb.) esetén kötelező vagy egy pénztárgépet venni, vagy bérelni és azt az jogszabályi előírások szerint üzemeltetni, a vásárlásokról, a pénztárgép kasszát érintő minden pénzmozgásról bizonylatot kiállítani. A pénztárgép beszerzésben erre szakosodott szakszervizek tudnak segíteni neked.

Másik nagy típusa egy vállalkozás bevételeinek azok az egyéb bevételek, amelyekről elég egy számviteli bizonylat. Ilyen lehet például egy pályázati támogatás, a banki kamat bankkivonaton történő jóváírása stb. Ezek a bevételek jellemzően áfát nem tartalmaznak, mivel azokat az ÁFA törvény tételesen mentesíti az adófizetési kötelezettség alól.

Amennyiben a fentieknek nem felelsz meg: nem magánszemélynek értékesítesz, szolgáltatsz, nem tudod a készpénzfizetést nyugtaadással kiváltani, akkor bizony kénytelen vagy számlát adni.

Ma már az online számláza adatszolgáltatási kötelezettség 2018. július 1-jei bevezetése óta egyre több (néha ingyenes) online felhő alapú számlázó program érhető el az interneten és a NAV elektronikus online számla adatszolgáltatás kezelő rendszere is alkalmas számla kiállítására.

A NAV tájékoztató füzete részletesen foglalkozik a számla, nyugta és számviteli okirat kiállításának szabályairól.

Kapcsolódó cikkek: