Kezdő vállalkozóként a híradásokban is a KATA és alanyi adómentes kifejezések gyakran elénk kerülhetnek és nem értjük, hogy ezek a kifejezések mit jelentenek. A weboldalon számtalan kérdésre találhatod meg a választ, illetve alapvető kifejezéseket, fogalmakat is igyekszek tisztázni.

A weboldalt elsősorban azoknak a kezdő vállalkozóknak hoztam létre, akik egyéni vállalkozást szeretnének indítani vagy kis családi betéti társaságot szeretnének alapítani.

Kezdő vállalkozóként gyakran felmerül a kérdés, hogyan is kezdjem. A jogszabályok útvesztőjében sokszor nehéz eligazodni. Számtalan kérdés vetődik fel egy vállalkozás elindítása előtt is, nem beszélve a folyton változó jogi környezet okozta kérdésekről.

Néhány kérdés, ami a vállalkozás kezdése előtt felmerülhet:

Melyik vállalkozási formát válasszam?

Annak eldöntése, hogy melyik vállalkozási formát válasszuk, attól függ, hogy mennyire tőke, pénzigényes az a tevékenység, amit folytatni kívánunk, illetve, hogy egyedül vagy másokkal együtt szeretnénk vállalkozni.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS (EV)

A legegyszerűbb vállalkozási forma minden szempontból az egyéni vállalkozás. Ennek komolyabb pénz (tőke) igénye sincs önmagában Nem kell sok pénz a vállalkozás beindításához. Viszont a végezni kívánt tevékenység ettől függetlenül lehet tőkeigényesebb – pl. bérelt üzlet kialakítása, felszerelések eszközök beszerzése – már a legelején is.

BETÉTI TÁRSASÁG (BT)

A betéti társaság alapításához minden esetben legalább két személy szükséges, ami inkább családi vállalkozások indítása esetén életszerű, de a kültag lehet „névlegesen” is a társaság tagja, mint csendes társ. Az ügyvédi és cégbírósági díjak miatt mindenképp költségesebb elindítani az egyéni vállalkozáshoz képest. Ugyanígy a megszüntetése is költségesebb lesz.

KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG (KFT)

Korlátolt felelősségű társaságot alapítani lehet egy személyes, vagy több személyes formában is. Itt viszont a jegyzett tőke minimumát a törvény határozza meg 3 millió forintban, úgyhogy ez mindenképp tőkeerősebb vállalkozásnak számít. Ezzel a pénzösszeggel már az alapításkor rendelkeznünk kell.

Annak eldöntése, hogy kezdő vállalkozóként milyen vállalkozási formát választunk a fentiek alapján több tényezőtől és körülménytől is függ és mindenkinek a saját tevékenysége, pénztárcája szerint kell előtte mérlegelnie. Érdemes lehet szakember segítségét kérnie a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásához.

Mi is az a mikro-vállalkozás?

A Kkv. törvény szabályozza a cégek, gazdasági társaságok méretét. A törvény szerint lehet mikro-, kis- és közép vállalkozásról beszélni. Ami az előbbi kategóriáknál nagyobb azt nagyvállalatnak nevezzük.

A Kkv. törvény szerint mikrovállalkozásról beszélünk:

  1. összes foglalkoztatottainak létszáma 10 főnél kevesebb, és
  2. éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A Kkv. törvény szerint kisvállalkozásról beszélünk:

  1. összes foglalkoztatottak létszáma 50 főnél kevesebb, és
  2. éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A Kkv. törvény szerint kis- és középvállalkozásról (KKV) beszélünk összességében, ha:

  1. összes foglalkoztatottainak létszáma 250 főnél kevesebb, és
  2. éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Melyik a legkedvezőbb adózási mód kezdő vállalkozás számára?

Kezdő vállalkozóként a méret meghatározása

Amennyiben mikrovállalkozásról beszélünk, indítandó vállalkozásunknak kezdő vállalkozóként 10 főnél kevesebb foglalkoztatottja lesz várhatóan, beleértve magunkat is. Árbevételünk pedig várhatóan 500 millió forint alatt lesz évente. Ebben az esetben is számtalan tényezőt kell figyelembe vennünk a megfelelő adózási forma kiválasztása érdekében.

Kezdő vállalkozóként a jövedelemadózás kiválasztása

A legkedvezőbb és legegyszerűbb jövedelemadózási forma kezdő vállalkozóként, amennyiben bevételünk eleinte 100-300 ezer forintot havonta nem haladja és alkalmazottunk sincs, mindenképp a KATA szerinti adózási forma lehet. Ezzel körülbelül felére tudjuk csökkenteni a havonta kötelezően fizetendő adót, járulékokat. A KATA kiváltja a vállalkozásunk által magunk után fizetendő havi adó és járulék terheket. A KATA-val mentesülünk a havi bevallás és adatszolgáltatási kötelezettségek alól is. 12 millió forint éves szinten számított bevételi határig további adó fizetési kötelezettséggel sem kell számolni. KATA helyett egyéni vállalkozóként a személyi jövedelemadó (SZJA) szerinti adózást, betéti társaságunkkal pedig a Társasági adót (TAO), vagy esetleg kisvállalati adót (KIVA) választhatjuk még.

Kezdő vállakozóként az ÁFA meghatározása

Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink, olvasóink számára elérhető!

 Regisztrációhoz nézd meg heti/havi/éves olvasói csomagjainkat!