Cégkapu, ügyfélkapu? Kinek kell?

Sokakban felmerül manapság a gyakran emlegetett cégkapu és ügyfélkapu. Felmerül a kérdés, hogy melyik mire való és kinek kell.

Az elektronikus ügyintézés térnyerése utolérte az állami hivatalokat is az utóbbi időben. A személyes ügyfélkapu már egy évtizede működik. Az ügyélkapu arra a célra lett létrehozva a jogalkotó által, hogy az állampolgárok hivatali ügyeiket elektronikus úton, az internet segítségével intézhessék. Az ügyfélkapu alapvetően magánszemélyek és a hivatalok közötti internetes kapcsolattartást szolgálja egy a magánszemélyhez rendelt felhasználónév és jelszó segítségével. Az ügyfélkapu segítségével a magyarorszag.hu weboldalon keresztül számtalan kormányzati szolgáltatás elektronikus ügyintézéséhez enged hozzáférni.

Ügyfélkapu segítségével elektronikusan intézhető ügyek:

 1. NAV adó- és járulékbevallási szolgáltatások.
 2. Internetes okmányiroda – hatósági ügyeinek intézését készítheti elő elektronikus úton. Lakcím igazolvány, nemzetközi jogosítvány, egyéni vállalkozói igazolvány és anyakönyvi ügyekben indíthat ügymenetet, valamint időpontot foglalhat egyéni vállalkozás, lakcím igazolvány igénylés, anyakönyv, vezetői engedély, lakcím változás, személyazonosító igazolvány és útlevél ügyekben. A rendszert csak bejelentkezett felhasználóink vehetik igénybe.
 3. Jogszabálykereső – tartalmazza a teljes magyar hatályos joganyagot.
 4. Ingatlankereső  A Tulajdoni lap I. részen található, ingatlanra vonatkozó adatok kérdezhetőek le tájékoztató jelleggel a földhivataloknál vezetett ingatlan-nyilvántartásból. A szolgáltatást csak bejelentkezett felhasználóink vehetik igénybe.
 5. Cégkereső  Tájékoztató jelleggel céginformációk kérdezhetők le az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszerből.
 6. Gépjárműkereső  A rendszám alapján tájékoztató jellegű gépjárműadatok kérdezhetőek le a Közúti Közlekedési Nyilvántartásból (jármű- és engedély nyilvántartásból). A szolgáltatást csak bejelentkezett felhasználóink vehetik igénybe.
 7. Általános Fogyasztóvédelmi Információk – Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos információk, tudnivalók fogyasztóvédelmi szakértők összeállításában.
 8. Szakképesítés kereső (NSZI) – Olyan szakképesítéseket kereshet, melyeket iskolai rendszerű képzési formában – tehát tanulói jogviszonyban – oktatnak.

Cégkapu 2019. január 1-től kötelező

A cégkapu 2018-tól, illetve átmeneti időszakot követően 2019. január 1-ével a gazdálkodó szervezetek elektronikus ügyintézésének a korábban számos esetben az ügyfélkapu is elegendő volt a gazdálkodó szervezetek ügyeinek elektronikus intézéséhez (pl. NAV kapcsolattartás). 2018-tól viszont a gazdálkodó szervezetek elektronikus hozzáférését és tárhelyét leválasztották a korábbi ügyfélkapu rendszerről. Ezáltal még több szolgáltatás és hivatali ügyintézés vált elérhetővé a gazdálkodó szervezetek, gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok számára.

Amennyiben betéti társaság, közkereseti társaság, korlátolt felelősségű társaság (gazdasági társaság) vagy civil szervezet (egyesület, alapítvány) indítását tervezed, számolnod kell azzal, hogy ügyfélkapuval kell rendelkezned először is. Az általad alapított társaság ügyeit pedig cégkapu létrehozását, regisztrációját követően fogod tudni intézni. Ennek költsége nincs, de mindenképp figyelned kell rá, hogy rendelkezzen a tulajdonodban álló cég cégkapuval.

Cégkapu-regisztráció folyamata:

 1. A képviseletre jogosult személy vagy a meghatalmazottja
  • bejelentkezik az alkalmazásba,
  • kiválasztja a regisztrálandó gazdálkodó szervezet szervezeti formáját,
  • megadja a szükséges adatokat (a meghatalmazottnak egy regisztrációs űrlapot kell kitöltenie, ahol el kell végezni a szükséges elektronikusan hitelesített dokumentumok csatolását).
 2. A regisztrációs alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre.
 3. Eredményes regisztráció esetén az alkalmazás eltárolja a regisztrációs adatokat, és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad.

A cégkapu regisztrációról bővebben itt olvashatsz: https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html

Fontos! egyéni vállalkozóként ügyfélkapuddal ugyanúgy intézheted hivatalos ügyeidet elektronikus úton, mint arra korábban lehetőség volt. Egyéni vállalkozó nem regisztrálhat a cégkapura.