2021. május 20. a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje. Az adóhatóság felé bevallási kötelezettségünk több módon is teljesíthetjük.

A személyi jövedelemadó bevallás tervezetek 2021. március 15-étől elérhetőek az eSzja felületen ügyfélkapuval. Az eSzja felületre bejelentkezve lehetőségünk van módosítani, kiegészíteni vagy elfogadni a bevallás tervezetünket. A NAV oldalán hosszabb tájékoztató is megtalálható a fontosabb bevallási határidőkkel kapcsolatban.

Személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezettek

 1. magánszemélyek: munkabér, megbízási jogviszonyból, egyszerűsített foglalkoztatásból, egyéb jövedelemszerző tevékenységből, önálló és elkülönülten adózó jövedelem, tökejövedelemek, ingó- vagy ingatlanértékesítésből származó, vagy ingó / ingatlan bérbeadásból származó jövedelmük keletkezett,
 2. adószámos magánszemélyek: önálló tevékenységből származó jövedelmei (tételes költségelszámolás, vagy 10% költséghányad szerinti adózás
 3. mezőgazdsági őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodók: önálló tevékenységből származó jövedelmei (10% költséghányad, tételes költségelszámolás, átalányadózás szabályai szerint)
 4. egyéni vállalkozó magánszemélyek: önálló tevékenységből származó jövedelmei (tételes költségelszámolás vagy átalányadózás)
 5. kisadózó egyéni vállalkozó (KATA) és egyszerűsített vállalkozói adó alá tartozó egyéni vállalkozó (EVA) magánszemélyek: ha nem a teljes adóévben voltak KATA / EVA szerint adózó / kisadózó vállalkozók, vagy egyéni vállalkozásuk mellett a fent felsorolt más bér, bérjellegű vagy egyéb önállóan adózó jövedelmük is keletkezett azokról a jövedelmeikről SZJA bevallást kell benyújtnaiuk.

Személyi jövedelemadó bevallás tervezete

Az adóhatóság (NAV) minden magánszemély számára személyi jövedelem adó bevallás tervezetet (SZJA tervezetet) készít 2021. március 15. napjáig. A bevallástervezet a NAV eSzja oldalán érhető el ügyfélkapu belépést követően.

 1. Amennyiben nem vagyunk mezőgazdasági őstermelők és/vagy egyéni vállalkozók és ügyfélkapuval rendelkezünk, akkor azt az eSzja felüleleten leellenőrizhetjük, kiegészíthetjük, módosíthatjuk, jóváhagyhatjuk, véglegesíthetjük. Ha nem csinálunk semmit vele, 2020. május 21-től véglegessé válik, jogerős és végrehajtható bevallásnak minősül.
 2. Mezőgazdasági őstermelők, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók is kapnak SZJA tervezetet az eSzja felületre, de nekik minden esetben jóvá kell hagyni, hogy jogerős bevallásuk legyen. Amennyiben nem hagyják május 20-ig jóvá a bevallást, az adóhatóság a bevallás benyújtására hiánypótlásban fogja ezen magánszemélyeket felhívni.
 3. Olyan is lehet, hogy ügyfélkapuval nem rendelkezik a magánszemély. Ez esetben az adóhatóság honlapján található elérhetőségek valamelyikével kérhetjük a bevallás tervezet elkészítését és postázását a megadott címünkre.

Személyi jövedelemadó bevallásának módja

 • ügyélkapu segítségével az eSzja rendeszerbe belépve személyi jövedelemadó bevallásunk elfogadásával, kiegészítésével, módosításával és jóváhagyásával,
 • ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek, ha a bevallásuk kiegészítésére és benyújtására nem kötelezettek, bevallástervezetük benyújtása nélkül is 2021. május 20. napját követően a bevallás tervezetük végrehajtható okirattá válik,
 • 20SZJA bevallás elkészítésével ANYK program segítségvel és ügyfélkapun keresztüli beküldésével,
 • papíralapú bevallás elkészítésével és postai benyújtásával (ügyfélkapu használatára nem kötelezett magánszemélyek, akik nem őstermelők, nem egyéni vállalkozók választhatják)

Személyi jövedelmadó 1 + 1 % felajánlása

2021. május 20-ig van lehetőség személyi jövedelemadónk kétszer 1 %-át felajánlani. Ezt követően, késve benyújtott felajánlást nem fogadja el az adóhatóság így az nem fog megérkezni az általunk kedvezményezett számlájára. Az egyik 1 % egyháznak, a másik 1 % pedig közhasznú jogállású civil szervezet részére ajánlható fel. Célszerű a bevallásban vagy külön, az eSzja felületen a bevallással egyidejűleg május 20-ig rendelkezni.

SZJA tervezet igénylése ügyfélkapu nélkül április 15-ig

Az adóhatóság oldalán található tájékoztató szerint akinek nincs ügyfélkapuja, az a megszokottakhoz képest egy hónappal meghosszabbítva, 2021. március 16-ig kérheti postán a személyi jövedelemadó bevallás tervezetét:

 • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, ahol az ‘adóazonosító’ a saját adóazonosítónk és az ‘ééééhhnn’ a születési dátumunk),
 • a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja),
 • formanyomtatványon (a „Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;),
 • kötetlen formájú levélben (az adóazonosító jel és a születési dátum feltüntetésével);
 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
 • a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (Infóvonal: 1819 és ÜCC: 80-20 21 22),

A postán kapott bevallástervezetet aláírva vissza kell postán juttatni az adóhatóság területileg illetékes adó és vámigazgatóságához. Amennyiben a postán kapott bevallástervezettel nem értünk egyet, jövedelmünket igazoló dokumentumokkal be kell fáradni a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatra, ahol segítenek a bevallást helyben kitölteni, javítani, módosítani.

NAV Online

Mostmár számtalan ügyet elektronikusan online is intézhetünk ügyfélkapu segítségével.

Amennyiben a személyi jövedelemadó bevallás tervezettel kapcsolatban kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal. Vedd fel velünk a kapcsolatot! Adótanácsadás telefonon, online vagy emalben!

2021. május 20-ig kötelező 2020. évi eSzja / SZJA bevallásod átnézésében, kiegészítésében, elkészítésében szívesen segítünk, keress minket! Szja bevallás készítés árainkat megtalálod itt.