Megszűnik a vállalkozók speciális járulék szabálya, amely szerint a minimálbér másfélszerese után kellett egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot fizetniük havonta. A 2020. július 1-től hatályba lépő új Tbj. törvény a levont járulékok összevonása miatt ilyen speciális szabályt az egyéni és társas vállalkozókra nézve már nem állapít meg.

A régi Tbj. törvény helyébe lépő új jogszabály nagyrészt elődje szerinti szabályozásokat veszi át egy-az-egyben, de néhány új elemmel is kiegészül. Ilyenek:

Megszűnik a vállalkozók másfélszeres járulék szabálya

A régi Tbj. törvény 27. § (2) és 29. § (3) bekezdése szerint a biztosított egyéni vállalkozó és biztosított társas vállalkozó 10% nyugdíjjárulékot, valamint 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetett vállalkozói kivétje, átalányba megállapított jövedelme, társas vállalkozástól kapott jövedelme után. A törvény szerinti kiegészítés alapján a nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A minimálbér alatt középfokú végzettséget igénylő tevékenység folytatása alatt a garantált bérminimumot kell érteni.

Az új Tbj. törvény szerinti szabályozás

A 2020. július 1-től hatályos új Tbj. törvény a korábban levont nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék helyett a 18,5% társadalombiztosítási járulék levonását írja elő. A járulékot az egyéni vállalkozások jövedelem kivétje, átalányba megállapított jövedelme és társas vállalkozók tagi jövedelme esetén kell megfizetni.

Az korábbi levont járulékok összevonása megszünteti a levont egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék másfélszeres járulékalap számítási szabályát. Az új 18,5%-os TB járulék számítására eltérő szabályt az egyéni és társas vállalkozások jövedelmei esetén nem állapít meg.

A 2020. július 1-től hatályos szabályok szerinti egyéni és társas vállalkozókat terhelő adók és járulékok minimálbér és garantált bérminimum számítására vonatkozó példákat ebben a korábbi cikkünkben olvashattok.

Kapcsolódó cikkek: