Koronavírus járványra tekintettel állítottuk össze vállalkozóknak szóló cikkünket. Sok vállalkozás szembesült az ügyfelek és bevételeik csökkenésével. Alkalmazottaik bérét is nehézkes most kifizetniük. Milyen lehetőségeik vannak a vállalkozóknak járvány idején?

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései a járvány miatt

A magyar kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy a 40/2020 (III.11.) Korm.rendelettel 2020. március 11-én 15 órakor kihírdetett veszélyhelyzetben mentőövet dobjon a bajba jutott vállalkozásoknak.

A Magyar Közlönyben napról-napra jelennek meg a gazdasági célú döntések is. Az első intézkedések során döntöttek az üzletek nyitvatartásáról, illetve a nyitvatartás korlátozásáról, a lakossági és üzleti szféra hiteltörlesztési moratóriumáról és bizonyos ágazatokban tevékenykedő vállalkozók adóterheinek csökkentéséről.

Egyéni vállalkozás szünteltetése járvány idején

Az eddigi intézkedések nem minden vállalkozónak biztosítanak adócsökkentési lehetőséget, így sokan a jelentősen lecsökkent bevételeikből továbbra sem tudják adóikat, alkalmazottaikat fizetni.

Az alkalmazottat nem foglalkoztató egyéni vállalkozók számára lehetőség vállalkozásuk minimum egy, maximum 2 évig történő szünteltetése. A szünetelés ideje alatt vállalkozói tevékenységet nem végezhet a vállalkozó, viszont ezalatt mentesül a saját maga (minimálbér, garantált bérminimum) után fizetendő adók és járulékok vagy a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) megfizetése alól.

A szüntelés kezdő napjától a magánszemély táppénz vagy álláskeresési ellátás alapján maradhat egészségügyi ellátásra jogosult. Ezen időszak alatt mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól.

A szüntelő egyéni vállalkózó – amennyiben nincs táppénzen vagy álláskeresési ellátásban sem részesül – a 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizesse minden hónapban.

Betéti társaság adóterheinek csökkentése koronavírus járvány idején

A gazdasági társaságok, így betéti társaságok esetében a szünteletetés jogintézménye nem létezik. Számukra a gazdasági társaság megszüntetése, vagy adóterheinek csökkentése marad az egyetlen megoldás a bevételek kiesés miatt kialakult helyzet túléléséhez.

Gazdasági társasások leggyakoribb típusai:

Gazdasági társaságok megszűnésének lehetőségei:

  • egyszerűsített végelszámolás
  • végelszámolás
  • felszámolás
  • kényszertörlés

Gazdasági társaságok, betéti társaság megszűntetése mindig rendkívül sok adminisztrációs munkát jelent, és ezek többletköltséggel is járnak. Ezért a gazdasági társasági megszűntetése helyett előbb érdemes az adócsökkentés lehetőségeit szakemberrel átbeszélni.

Cikkek a témában:

Koronavírus kisokos vállalkozóknak I.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején I.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején II.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején III.