Gazdaságvédelmi intézkedések témában cikksorozatot készítünk nektek a veszélyhelyzet során hozott kormányzati döntések ismertetése céljából. Ennek a cikksorozatnak az első része következik.

A kormány a 40/2020. (III. 11.) Kormányrendelettel veszélyhelyzetet hírdetet a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása, lassítása érdekében. Ez a gazdasági szereplők, vállalkozások tízezreinek megélhetését nehezítette meg.

Gazdaságvédelmi intézkedések I. rész. – 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet

Üzletek nyitvatartásának szabályai a koronavírus járvány ideje alatt

A 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet részletezi az első gazdaságvédelmi intézkedéseket, amely sokakat érint most. Ezek a “boltbezárás” illetve üzletek, boltok nyitvatartásának szabályai.

1.§ (1) A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – tilos tartózkodni.

(2) A vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.

Ez azt jelenti, hogy a vendéglátó üzletek 6 és 15 óra között fogadhatnak fogyasztó vendégeket a vonatkozó előírások szerint, míg 15 óra után, reggel 6 óráig, kizárólag az ételkiszállítás, illetve a készételek átvétele, kifizetése és elszállítása idejére engedhetnek be fogyasztó vendégeket étterem vendégterébe.

6. § Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

Ez azt jelenti, hogy felsorolt és kivételt képező üzletek korlátozás nélkül nyitvatarthatnak és kiszolgálhatják a vásárlóikat korábbi nyitvatartásuknak megfelelően.

15 óra utáni zárvatartásra nem kötelezett üzletek:

  • élelmiszer,
  • illatszert,
  • drogériai terméket,
  • háztartási tisztítószer,
  • vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet,
  • gyógyszertár,
  • gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet,
  • üzemanyag-töltőállomás
  • dohánybolt

Azok az üzletek, amelyek a fenti kivétel szabályba nem tartoznak bele termékköre, árucikkei alapján, azok 15 óra után zárva kell, hogy tartsanak. Az alkalmazottak 15 óra után is munkát végezhetnek az üzletben, bent tartózkodhatnak. A rendőrség is ellenőrizheti a zárva tartást és bírságot is kiszabhat, mind az üzletre, mind a bent tartózkodó vásárlókra, személyekre.

Rendezvények szervezésének tilalma

A 41/2020. (III.11.) kormány rendelet még első körben csak a zárt helyen 100 főnél nagyobb és nem zárt (tehát kültéri nyitott) helyszínen 500 főnél nagyobb rendezvények szervezését tiltott meg. Ezt az élet felülírta, ezért a 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet már teljesen betiltott minden zárt, vagy nem zárt helyszínen megrendezésre kerülő rendezvényt a veszélyhelyzet ideje alatt. Ennek a kormányrendeletnek a betartását is a rendőrség jogosult ellenőrizni.

Cikkek a témában:

Koronavírus kisokos vállalkozóknak I.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején I.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején II.

Gazdaságvédelmi intézkedések járvány idején III.

Gazdaságvédelmi intézkedések IV. – KATA adózók