Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2021-ben havi 8000 forintra nő. Az ellátásért szükséges minimumot 2021-ben is havonta fizetjük. A január hónapra először 2021. február 12-ig, aztán havi rendszerességgel.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege

Ha a Tbj. törvény szerint a belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk: 2020. július 1-től átalakult az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere. Az új Tbj. törvény okozta változások érintik azokat, akiknek semmilyen jogcímen nincs biztosításuk és a sürgősségi ellátás kivételével az egészségügyi ellátások, kórházi kezelések is gondot okozhatnak számukra mostantól.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2021. január 1-től havi 8000 forint, amelyet a 2020. július 1-től hatályos törvényváltozás miatt új kincstári számlára kell megfizetni.

A 8000 Ft havi járulékfizetés számlaszáma

A “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” megnevezésű,

10032000-06055826

számlaszámra kell átutalni a 408-as adónemkódú egészségügyi szolgáltatási járulékot

havi 8000 forint egészségügyi szolgáltatási járulék összegét.

(Közleménybe mindig adóazonosítónkat tüntessük fel átutaláskor!)

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek

Minden magyar állampolgárnak, aki a törvény szerint nem biztosított, illetve más jogcímen sem jogosult alanyi jogon egészségügyi szolgáltatásra egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Egészségügyi szolgáltatási járulék elmaradása

Amennyiben 6 hónapot meghaladóan nem fizetjük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, holott törvény szerint kötelezettek vagyunk rá, súlyos következményei lehetnek. A 2020. július 1-től hatályos törvény értelmében 6 havi összegű elmaradás esetén TAJ számunk “piros” lesz a NEAK rendszerében. Biztosítási jogviszony és a szolgáltatási járulék meg nem fizetése esetén, akár költségtérítés megfizetésére is kötelezhet minket az állami egészségségbiztosítási alapkezelő szerve a későbbiek során.

Ki mentesül a havi járulék megfizetése alól?

Korábbi cikkünkben már részletes leírtuk a törvénymódosításra is figyelemmel, hogy ki biztosított, kinek nem kell fizetnie a havi 8000 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Amennyiben érdekel, hogy te mentesülsz-e a járulékfizetés alól valamilyen címen, olvasd el korábbi cikkünket.