Bevallási határidők katásoknak és nyilatkozattételi határidők állnak előttünk. A tételes helyi adó bejelentkezés és a KATA bevallás is februárban esedékes.

2020. február 15. – nyilatkozattétel iparűzési adóban KATA szerinti tételes átalányadózás választására

Február 15-ig (február 17-ig) nyilatkozhatnak a KATA adózók (kisadózók) a székhelyük és/vagy telephelyük szerint illetékes települési önkormányzat felé, amennyiben 2020-ra az iparűzési adó tekintetében a tételes iparűzési adózást kívánják választani.

A települési önkormányzat felé elektronikusan az e-önkormányzati felületen tudunk ügyfélkapu segítségével bejelentkezni és nyilatkozatot tenni. Másik lehetőség, hogy az önkormányzat honlapján szereplő erre a célra fenntartott elektronikus felület segítségével vagy ott közzétett nyomtatványon nyilatkozunk. A “bejelentkezés, változás-bejelentés” megnevezésű nyomtatványokon ehhez a nyilatkozattételhez külön rovatokat, mezőket találunk. A helyes kitöltéshez érdemes szakember segítségét kérni.

A tételes iparűzési adó választása esetén a helyi adó törvény szerinti 2,5 millió forint adóalap után kell két részletben az iparűzési adót megfizetniük a település helyi adó rendeletében meghatározott állandó iparűzési adó kulcsnak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy 2%-os iparűzési adó kulcs esetén éves szinten 2,5 millió forint x 2% = 50.000 forint lesz a tételes iparűzési adó. Ezt két egyenlő részletben kell március 15-ig (március 16-ig) és szeptemer 15-ig átutalással vagy csekken az önkormányzat felé megfizetni.

Az előzőekből kifolyólag csak azoknak éri meg a tételes iparűzési adó választása kisadózóként, akiknek árbevétele a 3.125.000 forintot meghaladja. Akiknek árbevétele ezalatt van az árbevétel 80%-a, mint adóalap alapján történő iparűzési adó meghatározása módszerével kedvezőbb adózás érhető el.

2020. február 25. – KATA adóbevallás, adatszolgáltatás

Az állami adóhatóság felé 2020. február 25-ig kell adatszolgáltatást/bevallást tenni a KATA szerinti bevételeinkről, a 40%-os külön KATA adóról és a 2019. évben egy ügyfél felé történt számlázásainkról, mely az 1 millió forintot meghaladta. A bevallás/adatszolgáltatás a KATA adózásra (kisadózásra) áttérő társas vállalkozások számára is tartalmaz speciális adózási feladatokat.

A 19KATA bevallás a NAV honlapján található nyomtatványkitöltő programmal vagy a NAV ONYA (online nyomtatványkitöltő alkalmazás).

A KATA bevallással kapcsoltos cikkeinket itt találod.

Kapcsolódó tartalom: