Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének változásai – címmel tett közzé közleményt a NAV honlapján, mivel jelentőségen változik az új Tbj. miatt az egészségügyi ellátás rendszere.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék változásai

A NAV közleménye szerint ha a belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek oka, hogy 2020. július 1-től átalakul az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere. Az új Tbj. törvény okozta változások érintik azokat, akiknek semmilyen jogcímen nincs biztosításuk és a sürgősségi ellátás kivételével az egészségügyi ellátások, kórházi kezelések is gondot okozhatnak számukra mostantól.

A NAV honlapján szereplő tájékoztatás szerint, akik az egészségügyi szolgáltatási járulék (2020-ban havi 7710 forint) megfizetésével szereztek eddig is jogosultságot ellátásra a jövőben egy új kincstári számlaszámra kell ezen járulékot befizetniük.

A 2020. július 1-től hatályba lépő új Tbj. törvény okozta változások miatt újárulékj adónem kódot kapott az egészségügyi szolgáltatási járulék és új kincstári számlát is nyitottak ennek a régi-új adónemnek.

A 2020. júniusi egészségügyi szolgáltatási járulékot még a régi számlára kell átutalás vagy csekkes befizetés útján teljesíteni 2020. július 12-ig. Viszont a változás miatt a 2020. július havi 7710 forint járulékot már az új bankszámlaszámra kell majd azoknak teljesíteni, akik továbbra is szeretnék, hogy TB jogviszonyuk egy kórházi, házirorvosi vizsgálat során rendben legyen és ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe később.

A júliusi járulékot augusztus 12-ig már az új számlára kell fizetni

A NAV közleménye szerint a korábbival azonos összegű (7710 forint) július havi fizetési kötelezettséget augusztus 12-éig és az ezt követően esedékes egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget a “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” megnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú költségvetési számlára kell teljesíteni.

A június havi járulékot július 12-éig még a 124-es adónemkódú (NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek), 10032000-06056229 számú költségvetési számlára kell befizetni.

Ha a magánszemély nem a megfelelő számlára teljesíti fizetési kötelezettségét, az átvezetést a helyes számlára a 2017 jelű, „Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez nyomtatványon” kezdeményezheti.