2021. évi adótörvény módosítások számos újdonságot tartogatnak mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek életében. Most megpróbáljuk összegyűjteni nektek a 2020. évi legfontosabb adótörvényeket és a gazdasági élet szempontjából mérvadó változásokat. Igyekszünk 2020. decemberéig folyamatosan frissíteni cikkünket, hiszen még számos törvénytervezet várható a jelenlegi törvényalkotási dömping időszakában.

2021. évi adótörvény módosítások

15,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó 2020. július 1-től

Ez így marad 2021. január 1-ét követően is. A szociális hozzájárulási adó kulcsa 2020. július 1-től 15,5 százalékra csökkent. Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az adó kulcsa, az elmúlt három évben évente 2-2%-kal.

11% lesz a KIVA 2021. január 1-től

A korábbi kormányzati elképzelésnek megfelelően tovább csökken a KIVA kulcsa is 11%-ra 2021. január 1-től, fél év csúszással követve a szocho adó évenkénti csökkenését. Az elmúlt 3 évben a KIVA kulcsa is harmadjára csökken újabb 1%-kal jövőre.

További módosítás került be a KIVA törvénybe a 2020. őszi adócsomagban, aminek értelmében a KIVA válaszhatóságának törvényi feltételei, illetve az adónemből “kiesés” határai is megemelkednek jövőre. Ezzel külön írásunkban foglalkozunk részletesen.

Új Tbj. törvény lépett életbe 2020. július 1-től

Az új Tbj. törvény számos biztosítási jogviszony és azok járulékfizetési kötelezettségét újra írta.

2021. évi kata szabályok változása

A KATA szabályok 2021. január 1-től életbe lépő változásai elsősorban az egy cég felé számlázó kisadózó vállalkozások vagy azok részére bevételt juttató cégek számára jelenthet majd többlet adóterhelést jövőre. Ezzel kapcsolatban már korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk. Cikkünket Itt találod.

Átalakul a személyi kedvezmény rendszere jövőre

A korábbi minimálbér 5%-ba meghatározott adókedvezmény adóalapkedvezménnyé alakul át 2021. január 1-től. A törvénymódosítás az Szja törvény 40. §-át úgy módosítja, hogy a minimálbér egyharmada, 33%-a lesz az adóalapkedvemény mértéke, ezzel megőrizve a minimálbér ötszázalékának megfelelő összeget. A személyi kedvezmény jogosultsági feltételei nem változnak. Továbbra is a jogszabályban meghatározott tartós betegség igazolása alapján lesz a magánszemély adóalapkedvezmény igénybevételére adóalapja meghatározása során. A személyi kedvezmény igénybevételének szabályaira vonatkozó az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet itt olvasható.

Őstermelők családi gazdasága (ÖCSG) 2021. január 1-től

Új törvényt kapnak a mezőgazdasági őstermelők és a rájuk vonatkozó adó jogszabályok is módosulnak. Az őstermelőkre vonatkozó Tbj. szabályok nem változnak. A 2020. július 1-től hatályos új Tbj. szerinti szabályok érvényesek rájuk vonatkozóan jövőre is.

Az őstermelői törvény és adótörvények főbb újítása 2021-től:

  • Megszűnik a “közös őstermelői” jogviszony lehetősége,
  • Családi gazdaságok őstermelők családi gazdaságává (ŐCSG) alakulnak 2021. július 1-ig,
  • 16 év alatti korú tag maradhatnak az ŐCSG tagjai, de új ŐCSG-ben 16 év alatti gyermek nem lehet tag
  • Családi mezőgazdasági társasági “címet” igényelhetnek a nyilvántartó szervnél (Agrárkamara) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező gazdasági társaságok (Kft, betéti társaság), amennyiben a törvényi feltételeknek megfelelnek,
  • Átalakul a kitermelők adómentességi értékhatára – a korábbi 600 ezer és 4 millió forint alatti bevételek helyett a mindenkori éves minimálbér ötszörösére nő (jelenleg 161 eFt X 12 hó X 5 = 9.660.000 Ft),
  • Átalakul a kistermelők átalányadózásának értékhatára és adózásának rendszere is – a korábbi 8 millió forint bevételi értékhatár a mindenkori éves minimálbér tízszeresére nő (jelenlegi min.bérrel számolva: 161 eFt X 12 hó X 10 = 19.320.000 Ft)

Az őstermelőket, vállalkozási formájukat és adózásukat érintő kérdésekkel külön cikkünkben >>ITT<< foglalkozunk.

SZÉP kártyák kedvezményes adózású keretösszegének fenntartása az SZJA törvényben

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében megemelt SZÉP kártya zsebek kedvezményes adózású maximuma az Szja törvény 71. §-ának módosításának következtében 2021. évben is elérhető lesz. Megszűnik a költségvetési szervek és piaci szereplők közötti maximum kedvezményes adózású összeg maximuma közötti eltérés is. Az idei évre vonatkozó cikkünk itt találod. Bővebben még írunk erről később.

ÁFA törvény módosításai 2021-től, egyablakos rendszer kiterjesztése

Módosították több ponton az áfa törvényt is. 2021. július 1-től az uniós jogszabályoknak való megfelelés jegyében az elektronikus (online) kereskedelemre vonatkozó vámmentes értékhatárok eltörlésre kerülnek. Meghatározza az új adó- és vámmegállapítási szabályokat is.

Kiterjesztik a korábban online média tartalmak értékesítésére kialakítot egyablakos (MOSS) rendszert az online webáruházak útján értékesített termékekre is, így a kereskedők a teljesítés országa szerinti áfa felszámítására válnak jogosulttá a törvényben szereplő értékhatár alatti termékek esetében. A bevezetésre kerülő értékhatárok miatt szigorú, 10 év megőrzési időt előíró szabályok is életbe lépnek a webáruházak üzemeltetői részére, mivel az értékhatárok átlépése esetén már nem alkalmazhatják a kedvező adóelszámolási rendszert.

Számla adatszolgáltatási kötelezettség bővítése 2021. január 1-től

2021. január 1-től tovább bővül az online számla adatszolgáltatási kötelezettsége az adózóknak. Ekkortól már nem csak az adóalany felé kibocsátott számlákról, hanem minden nem adóalany: belföldi és külföldi magánszemély és adóalany részére kibocsátott számláról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. Mondhatjuk, hogy minden számla és nyugta adat a NAV rendelkezésére fog állni 2021. január 1-től. A 2020. július 1-től hatályos számla adatszolgáltatási kötelezettségről korábbi cikkünkben itt írtunk.

A módosuló adójogszabályok szerint a NAV a birtokában lévő adatok alapján képes lesz – az eSzja mintájára – ÁFA bevallás tervezetet is küldeni az áfa bevallásra kötelezett adóalanyok részére. Az e-Szja bevallással ellentétben, ez az áfa bevallás nem fog élesedni a bevallási határidő leteltét követően tekintve, hogy az áfa bevallás tervezetek véglegesítéséhez az adózó közreműködése szükséges.

Az iparűzési adó bevallása is egyszerűsödik jövőre

A benyújtott adótörvény módosító csomagban 2021-től egyszerűsödik az iparűzési adó bevallás rendszere is. Jelenleg egy vállalkozás, ha több település területén végez tevékenységet a Helyi adó tv. szerint, minden településre külön iparűzési adóbevallást kell készítsen. Az adminisztrációs terhek csökkentésének lehetőségét a tárca abban látja, hogy a NAV felé benyújtott egy bevallásban tudhatnák le a vállalkozások minden telephelyük szerinti települést érintő iparűzési adóbevallásukat.

A gépjárműadót 2021-től a NAV felé kell fizetni

A járványhelyzet miatt ideiglenes megoldás volt az amúgy törvény szerint is a központi költségvetést illető bevételek önkormányzatoknak átengedésének megvonása. A benyújtott törvénytervezet (adócsomag) szerint 2021-től véglegesen az államhoz kerül át a gépjárműadók beszedése (A NAV fogja kivetéssel a gépjárműadót megállapítani jövőre).

Újra lesz 5%-os lakásáfa

Bár a részletszabályok még nem jelentek meg a közlönyben, sokan várják a beharangozott és 2019. december 31-ig 5 éven át működő 5%-os új építésű lakásokra vonatkozó áfa kulcs visszavezetését 2021. január 1-től. Ha a részletszabályok kihírdetésre kerülnek, külön cikkben fogunk foglalkozni vele.

Munkaügyi Foglalkoztatási Felügyelet fog felállni 2021. január 1-től

A foglalkoztatási jogviszony, a munkavállalók bejelentésének szabályszerűségét, a fekete foglalkoztatás megelőzését és az állami bértámogatások szabályszerű felhasználását fogja ellenőrizni az az új hivatal, amely az országgyűlésnek benyújtott törvénytervezetben még nincs nevesítve. Bár a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak és NAV-nak eddig is volt ellenőrzési jogköre, a kormány láthatóan kiemelten kívánja ellenőrizni a jövőben a fekete foglalkoztatást.

A törvénytervezet szövegéből az is kiolvasható, hogyha a ház körül tevékenykedő személyeknek nincs vállalkozási jogviszonya, akkor a törvényi vélelem alapján, akár az ingatlan tulajdonosával szemben is eljárás indulhat a be nem jelentett foglalkoztatás tekintetében.

Új NAV törvény került benyújtásra

A NAV adó és vámhatósági dolgozók jogállását szabályozó törvénytervezet került benyújtásra a parlament elé.

Folytatjuk…