A szépségipari vállalkozás adózása került napirendre nem olyan régen ezért azt vesszük most górcső alá. Szépségipari vállalkozások alatt értjük: a fodrász, kozmetikus, műkörmös, pedikűr-manikűr, tetováló, testékszer behelyező tevékenységet végzőket elsősorban.

A megfelelő végzettség, képesítés birtokában és minimális ráfordítással a vállalkozás ezen típusai könnyen elindíthatóak. Persze komolyabb berendezések beszerzése itt is nagyobb kiadást jelenthet, amihez érdemes lehet különböző támogatásokat, pályázatokat keresni.

Szépségipari tevékenységek

A megfelelő tevékenységi kör kiválasztása fontos kérdés, amihez segítséget ad a KSH honlapján található TEAOR jegyzék. Ebből mazsoláztam párat, ami jó lehet szépségipari szolgáltatásokhoz.

TEÁOR 96.09 – Máshova nem sorolt egyéb személyi szolgáltatás

tetoválás, testékszer-behelyezés

TEÁOR 96.02 – Fodrászat, szépségápolás

– a haj mosása, vágása, berakása, szárítása, festése, színezése, hullámosítása, egyenesítése és hasonló kezelése, férfiak, nők és gyerekek részére
– a borotválás, szakáll vágása
– a kozmetikai kezelés, arcmasszázs, manikűr, pedikűr, arckikészítés, sminkelés, testfestés stb.

TEÁOR 96.04 – Fizikai közérzetet javító szolgáltatás

– a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, masszázsszalonok stb. tevékenysége

Szépségipari tevékenységünk adózása vállalkozási formák szerint

 1. adószámos magánszemélyként;
 2. egyéni vállalkozóként;
 3. gazdasági társaság (pl. betéti társaság) formájában is lehetséges.

Szépségipari vállalkozásunk adózása jövedelemadózás típusai szerint

 1. személyi jövedelemadó szabályai szerint (adószámos magánszemély, egyéni vállalkozó esetén)
 2. KATA (kisadózó vállakozások tételes adója) szabályai szerint (egyéni vállalkozás, betéti társaság esetén)
 3. társasági adó vagy KIVA (kisvállalti adó) szabályai szerint (betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság esetén)

Az Szja. törvény önálló tevékenységként nevesíti az adószámos magánszemélyként, vagy egyéni vállalkozóként szerzett jövedelmet, de nézzük meg előbb, hogy mikor számít a szépségipari szolgáltatás üzletszerű tevékenységnek.

Üzletszerű, gazdasági tevékenység fogalma

Az egyéni vállalkozást is szabályozó Evec. törvény úgy kezdődik, hogy “Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet“.

Az Szja. törvény szerint “gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”

A fentiekből látszik, hogy ellenőrzés esetén az adóhatóság fogja saját hatáskörben mérlegelni, hogy tevékenységünk “üzletszerű illetőleg tartós vagy rendszeres”. Ez alapján előfordulhat olyan is, hogy adószámos magánszemélyként történő tevékenységünket átminősíti egyéni vállalkozássá, ami alapján adó- és járulékhiányt állapíthat akár meg.

Adószámos magánszemélyként kizárólag az SZJA szerinti jövedelemadózást választhatjuk

Az Szja. törvény értelmében adószámos magánszemélyként két jövedelem megállapítási módszer közül választhatunk:

 • tételes költségelszámolás alkalmazásával (bevétel mínusz a költségek) állapítjuk meg a jövedelmet, vagy
 • 10% költséghányad figyelembevételével állapítjuk meg a jövedelmet.

A tételes költségelszámolás választása esetén az ingó tárgyak értékesítése során a bevételeinkkel szemben elszámoljuk költségeinket a személyi jövedelemadó törvényben meghatározott elszámolási szabályok, lehetőségek figyelembevételével.

A 10% költséghányad alkalmazása esetén nem foglalkozunk a költségszámlákkal, ami olyan esetben jöhet szóba, ha nincs vagy kevés a költségünk (a kézműves termékekhez használt anyagköltség sokszor minimális összeg és az általunk hozzáadott érték nagyobb mértékű).

Akár a bevételek és költségek különbözetével, akár a 10% költséghányad figyelembevételével állapítjuk meg jövedelmüket, a kiszámolt jövedelem után 15% személyi jövedelemadót kell fizetnünk.

A fentiek alapján számított jövedelmünk után szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Az Szja. törvény szerint, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. A szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5% jelenleg.

Fontos viszont, hogy adószámos magánszemélyként nem fizetünk járulékokat, ezért nem leszünk “biztosítottak” a Tbj. törvény szerint. Ez azt jelenti, hogyha máshol nincs munkaviszonyunk, vagy más biztosítással járó jogviszonyunk (pl. egyéni vagy társasvállalkozásban) akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot (2020-ban 7710 forintot) saját magunk után meg kell fizetnünk.

Az adószámos magánszemély státuszt az adóhatóság könnyen átminősítheti vállalkozói tevékenységgé és akkor a vállalkozók havi adó és járulékterheinek befizetésére is kötelezhetnek minket.

Egyéni vállalkozóként hogyan adózhatunk?

Amennyiben tartós vagy rendszeres és üzletszerű gazdasági tevékenységként végezzük a szépségipari szolgáltatásunkat érdemes megfontolni, hogy egyéni vállalkozást indítunk. Ennek elindítása, szüneteltetése és megszüntetése is elektronikusan pár kattintátással elvégezhető a webes ügysegéddel a magyarorszag.hu elektronikus kormányzati felületen. Az egyéni vállalkozás elindításáról és adózásáról honlapunk más cikkeiben is olvashatsz hasznos tartalmakat, így most ennek adózását csak röviden foglalnák össze.

SZJA szerinti adózás egyéni vállalkozóként

Az szja törvény a magánszemélyek (vagy természetes személyek) esetében az ingó értékesítésre, mint kereskedelmi tevékenységre vonatkozóan lehetővé teszi egyéni vállakozóként a személyi jövedelemadózás szabályai szerint (önálló tevékenység ez is) az adóalap, adó, osztalékadó speciális meghatározását.

Egyéni vállalkozóként, ha a személyi jövedelemadó törvény szerinti adózással akarjuk jövedelmünket meghatározni az elinduláskor választhatjuk

 • az egyéni vállalkozók tételes költségelszámolás szerinti adózását (korlát nélkül), vagy
 • az egyéni vállalkozók átalányadózását (15 vagy 100 millió forint bevételig tevékenységtől függően).

SZJA szerinti adózó egyéni vállalkozóként a minimálbér (garantált bérminimum) szerinti járulékok megfizetésével is kell számolnunk még, amennyiben más munkahelyen vagy jogcímen nem vagyunk biztosítottak pl. CSED, GYED, 36 órát elérő munkaviszony, vagy más társas vállalkozás tagjaként, nyugdíjasként stb.

KATA szerinti adózás egyéni vállalkozóként

Egyéni vállalkozóként választhatjuk a KATA (kisadózók tételes adója) szerinti adózást is. Attól függően, hogy főállású kisadózóként vagy nem főállású kisadózóként végezzük vállalkozói tevékenységünket 50 000 illetve 25 000 forint tételes KATA adót kell havonta megfizetnünk az adóhatóság felé. Olyan nincs, hogy 0 forint KATA-t kelljen fizetnünk, hacsak vállalkozásunkat nem szüneteltetjük.

Amennyiben CSED, GYED, GYES alatt vállalkozási tevékenységet végzünk, értékesítünk kézműves terméket webáruházunkban, akkor a tételes KATA összegét meg kell arra a hónapra (tárgyhót követő 12. napig) fizetnünk.

Társas vállalkozások (betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság) jövedelemadózása

Társas vállalkozás adózás már jóval összetettebb kérdés az előző esetkhez viszonyítva is. Amennyiben családi vállalkozásunk (párunk, férjünk, nagyszülő stb.) Bt-jén keresztül szeretnénk kézműves termékek értékesítését végezni, arra is van lehetőségünk tevékenységi körök bővítésével.

Minden esetben érdemes és javasolt gazdasági társaságnak könyvelő, adótanácsadó szakembert megfizetnie és az adózási lehetőségeket átbeszélni.

Személyes vagy telefonos konzultációhoz nálunk is kérhet időpontot weboldalunkon itt.

Az alábbi társas vállalkozások jellemzőek többnyire:

Az alábbi adózási formák közül választhatnak a társas vállalkozások:

 • társasági adó (főszabály korlátozások, értékhatárok nélkül)
 • KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) – csak természetes személy tagokkal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság;
 • KIVA (kisvállalti adó) – törvényben meghatározott feltételek, értékhatárok fennállása esetén.

Iparűzési adó és kamarai tagdíj vállalkozás esetén

Betéti társaságuk vagy egyéni vállalkozásunk számára – szemben az adószámos magánszemélyként adózással – további terhet fog jelenteni, hogy iparűzési adót kell fizetünk a székhelyünk szerinti önkormányzat felé (árbevétel 2%-a vagy KATA estén maximum 50.000 forint/év) és kamarai tagdíjat a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamara felé (kamarai tagdíj 5 ezer Ft/év).

Szépségipari szolgáltatások adózása általános forgalmi adó (ÁFA) szempontjai szerint

 1. ÁFA alanyi adómentesség választása évi 12 millió forint árbevételig (időarányosan naptári napokra számítandó évközben kezdés esetén),
 2. ÁFA általános szabályai szerinti adózás választása akár elindulástól kezdve.

ÁFA alanyi mentességet választhatunk 12 millió forint árbevételig

Ha az ÁFA esetén alanyi mentességet választanátok, akkor naptári napokra kell az alanyi mentesség értékhatárát meghatározni. Az éves határ 12 millió forint, amit naptári napokra kell kiszámolni. 12 millió / 365 nap = 32.876,7 forint naponként.  Ez alapján, ha például novemberben indítod a vállalkozásod, akkor az sem mindegy, hogy melyik naptól működik.

Pl.1. november 8-án bejegyzik a vállalkozást, akkor novemberben 23 nap számít működési napnak. December pedig plusz 31 nap.

(23 + 31 nap) x 32.876,7 Ft/nap= 1.775.342 forintig számlázhatsz 2019-ben alanyi mentesen. Az a számla amivel ezt az összeget átléped már áfás számla lesz.

Pl.2. ha november végéig vártok és november 30-án jegyzik be a bt-t, akkor 1 napot fog novemberben működni a cég plusz a december 31 napja, így az áfa

(1+31 nap) x 32-876,6 Ft/nap= 1.052.054 forintig számlázhatsz 2019-ben alanyi mentesen.

ÁFA alanyi mentesség választása esetén a anyag-, árubeszerzéseink, igénybe vett szolgáltatások után fizetett áfát nem helyezhetjül levonásba, nem igényelhetjük vissza (néhány kivételtől eltekintve). A megfizetett áfát költségként számolhatjuk el ilyen esetekben.

Szépségipari szolgáltatások adózása az ÁFA általános szabályai szerint

Vállalkozásunk elindításakor választhatjuk az ÁFA általános szabályok szerinti megállapítását is. Ebben az esetben termékeink értékesítésekor 27% (főszabály) áfát fogunk szolgáltatásunkra felszámolni, amelyet vevőink megfizetnek felénk. Ebből már látható , hogy szolgáltatásunk drágább lehet versenytársaink áraihoz képest, ami versenyhátrányt is okozhat.

Termékbeszerzéseink, igénybe vett szolgáltatások áfáját levonásba helyezhetjük a fizetendő áfánkkal szemben.

Év közben induló vállalkozás havonta kell 1965-ös áfa bevallást benyújtson, azokban a hónapokban is, amikor nincs árbevétele. Az áfa gyakoriság változhat negyedévesre és évesre is, de ha közösségi adószámunk van, akkor éves nem lehet.

Szépségipari szolgáltatások adózása CSED, GYED, GYES, GYET mellett

Amennyiben otthon vagyunk még gyermekünkkel és az alábbi ellátások mellett kivánunk szépségipari szolgáltatást nyújtani, akkor érdemes az adózási módot az ellátástól függően megválasztani.

Anyasági ellátások fajtái

 1. CSED – csecsemőgondozási díj
 2. GYED – gyermekgondozási díj
 3. GYES – gyermekgondozást segítő ellátás
 4. GYET – gyermeknevelési támogatás

Jövedelemadózás lehetőségei gyermekek után járó ellátások mellett

A CSED és GYED alapján az édesanya (vagy gyermeket nevelő hozzátartozó) biztosítottnak minősül Tbj. törvény szerint, így

 • adószámos magánszemélyként nem (sem) kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
 • adószámos magánszemélyként a jövedelem alapján személyi jövedelemadót illetve szociális hozzájárulási adót fizetni,
 • egyéni vállalkozóként CSED ideje alatt vállalkozó tevékenysét nem lehet végezni a gyermek születését követő 168. napig,
 • egyéni vállalkozóként GYED mellet már lehet vállalkozói tevékenysét folytatni,
 • egyéni vállalkozóként (SZJA esetén) nem kell megfizetni a gyermek két éves koráig a minimálbér szerint kötelező járulékokat havonta,
 • egyéni vállalkozóként (SZJA esetén) kizárólag a nyereség után kell (osztalék) személyi jövedelemadót illetve szociális hozzájárulási adót fizetni.
 • egyéni vállalkozóként (KATA esetén) a 50 ezer forint tételes adót kell megfizetni, ha tevékenységet végez. KATA fizetés szüneteltethető egyéni vállalkozás szüneteltetéssel, vagy CSED, GYED, GYES jogcímén is.