2020. év elején is népszerű a KATA adózás (Katázás) és sokan gondolkoznak egyéni vállalkozás indításán az új év beköszöntével. Ebben a cikkünkben most röviden összeszedjük neked mire kell figyelni egyéni vállalkozás indításakor.

A cikk megírásakor feltételezzük, hogy árbevételed (bevételed) az évi 12 millió forintot nem fogja meghaladni és kevés elszámolható költséggel rendelkezel. Épp ezért javasolt a KATÁZÁS és ÁFA tekintetében az ALANYI ADÓMENTESSÉG választása. Továbbá feltételezi, hogy Magyarországon belül fog szolgáltatni vállalkozásod, mivel a EU-s Közösségi országba irányuló szolgáltatás, szolgáltatás igénybevétele és a termékértékesítés az ÁFA szempontjából speciális helyzetet teremt. Ilyen esetben érdemes szakemberrel konzultálnod. Jelen cikk feltételezi továbbá, hogy induló vállalkozásod nem kíván alkalmazottat foglaltakoztani az elején, így azzal sem számol.

TENNIVALÓK EGYÉNI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA ESETÉN

  1. egyéni vállalkozás elindítása WEBES ÜGYSEGÉD felületen;
  2. bejelentkezés a székhelyed szerinti önkormányzathoz és iparűzési adó tételes adózásra évi 3 millió forint feletti árbevétel esetén az E-ÖNKORMÁNYZAT felületen;
  3. kötelező kamarai tagdíj miatt bejelentkezés a székhelyed szerint illetékes megyei kamaránál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján tudsz online regisztrálni. A kitöltött lapot postán kell beküldeni a megyei kamara címére.

KATÁZÁS ÉS ÁFA ALANYI ADÓMENTESSÉG ESETÉN FIZETENDŐ ADÓK

  1. tételes KATA adó havonta (50 ezer Ft / 25 ezer Ft / 75 ezer Ft). Ha főállású vállalkozó leszel, akkor 50 ezer forintot kell havonta fizetned (75 ezer forint/hó csak választható). Ez éves szinten összesen 600.000 forint adót jelent. Feltételezzük, hogy a 12 millió forint bevételi határt nem léped át, mert akkor az afeletti részre további 40% adót kell fizetned.
  2. 3 millió forint éves árbevétel felett az önkormányzatnál javasolt a tételes iparűzési adó fizetésre bejelentkezni. Ekkor, 2% iparűzési adó kulccsal számolva, a törvényi 2,5 millió forint adóalap alapján 50.000 forint iparűzési adót kell fizetned két részletben 25.000 forintot március 15-ig és 25.000 forintot szeptember 15-ig.
  3. a kamarai tagdíj 5.000 forint évente, melyet minden évben március 31-ig kell a székhely szerint illetékes megyei kamara számlájára átutalni

A fentiek alapján mindösszesen 655.000 forint adót és “közterhet” kell 12 millió forint árbevételig (bevételig) a vállalkozásodnak megfizetnie.

Bármilyen adót, közterheit utalsz bármelyik hatóságnak, adóhivatalnak, az utalás közleményébe mindig a vállalkozásod adószámát tüntesd fel!

FONTOS VÁLTOZÁS 2021-TŐL!!! 2021. január 1-től életbe lépő kata szabályokról (többes katázás kizárása, 40% kata adó bevezetése) bővebben új cikkünkben olvashatsz itt! 

KATÁZÁS és ÁFA ALANYI ADÓMENTESSÉG

Fontos, hogy a KATA adó egy jövedelem adózási forma az ÁFA pedig egy fogyasztási adó. A kettő nem összekeverendő. Amennyiben egyéni vállakozást (vagy betéti társaságot) indítanál mindenképp el kell döntened, hogy

  1. jövedelemadózás (SZJA – tételes költségelszámolás vagy átalányadózás szerinti személyi jövedelemadó vagy KATA – kisadózó vállalkozások tételes adója) tekintetében;
  2. általános forgalmi adó (ALANYI MENTESSÉG vagy ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK és más speciális áfa szabályok) tekintetében mit választasz.

KALKULÁTORUNK segít kiszámolni, hogyha év közben kezded vállalkozásodat a KATA 12 milliós határba (havonta 1 millió) és az ÁFA ALANYI MENTES határba (naptári napra vetített 12 millió időarányosan) bele fogsz-e férni.

TEVÉKENYSÉGI KÖR, SZÉKHELY MEGHATÁROZÁSA

Fontos meghatározni pontosan, hogy milyen tevékenységet kívánsz folytatni, kell-e hozzá engedély vagy végzettség és rendelkezel-e azzal, vagy hol tudod beszerezni.

Székhely kiválasztásánal az ingatlannal rendelkezned kell, ami azt jelenti, hogy tulajdonodban kell legyen, vagy bérleti szerződésed kell legyen rá. A tulajdonos hozzájárulását a kormányhivatali ellenőrzés során kérhetik.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ELINDÍTÁSA ÜGYFÉLKAPU SEGÍTSÉGÉVEL

Ha az adózási módot eldöntötted, a kormányablakban kiváltott ügyfélkapu azonosítóid segítségével indíthatod el egyéni vállalkozásodat. A vállalkozás már pár órán belül nyilvántartásba vételre kerül, ha nincs semmi hiányosság és az adószámot, nyilvántartásba vételi igazolásod le is töltheted.

A WEBES ÜGYSEGÉD nevű kormányzati portálon pár gombnyomással egyéni vállalkozóvá válhatsz, csak a nyomtatvány megfelelő kitöltésére kell ügyelni. Ebben segíthetünk, ha elakadsz, már egyszeri díjazás ellenében is.

Amennyiben KATA adózást választasz és ÁFA ALANYI ADÓMENTESSÉGET, akkor ezt az adataid (TAJ szám stb.) megadásával és az áfa megfelelő kiválasztásával teheted meg.

Ha rendelkezésedre áll a WEBES ÜGYSEGÉD-ben a vállalkozásod adatai, adószámod, székhelyed, és kaptál róla visszaigazolást is, akkor a következő lépések vannak még hátra.

KATÁZÁS BEJELENTÉSE AZ ÖNKORMÁNYZAT FELÉ

Elméletileg most már nem kell egyéni vállalkozásunk megalapítását követően az önkormányzathoz külön bejelentkezni. Az állami adóhatóság adatot szolgáltat a települési önkormányzatok felé, de az E-ÖNKORMÁNYZAT felületen még van erre mód ezért javasolt 15 napon belül a bejelentkezést megtenni.

KATÁZÁS SZERINTI TÉTELES IPARŰZÉSI ADÓZÁS

Egyéni vállalkozásod számára, ha árbevétele a 3 millió forintot éves szinten meghaladja várhatóan (időarányosan) az önkormányzatnál javasolt a tételes iparűzési adó fizetésre külön bejelentkezni. Erre első bejelentkezéskor, vagy első bejelentkezést követően változásbejelentés útján a vállalkozás indítását követő 45 napon belül van mód és lehetőség E-ÖNKORMÁNYZAT felületen.

Amennyiben következő évre kívánunk ilyen tételes iparűzési adózást választani azt a következő év elején február 15-ig jelenthetjük be az E-ÖNKORMÁNYZAT felületén változás-bejelentő nyomtatványon.

Tételes iparűzési adó választása esetén a vállalkozásod tényleges árbevételétől függetlenül 2,5 millió forint adóalap után fogsz iparűzési adót fizetni. Eszerint 2%-os iparűzési adó kulccsal számolva, a törvényi 2,5 millió forint adóalap alapján 50.000 forint iparűzési adót kell fizetned két részletben 25.000 forintot március 15-ig és 25.000 forintot szeptember 15-ig. A kezdés évében ettől eltérő időpontot szabott a jogalkotó.

KÖTELEZŐ KAMARAI REGISZTRÁCIÓ, KÖTELEZŐ KAMARAI TAGDÍJ

Kötelező kamarai tagdíj fizetése miatt kötelező bejelentkezned a székhelyed szerint illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján tudsz online regisztrálni. Itt megtalálod a megyei kamarák honlapjait is. A kitöltött lapot postán kell beküldeni a megyei kamara címére.

A vállalkozás indításakor soron kívül kell bejelentkezni, a regisztrációs lapot megküldeni és a kamarai tagdíjat átutalni a megyei kamara részére.

A kötelező kamarai tagdíj 5.000 forint évente, melyet minden évben március 31-ig kell a székhely szerint illetékes megyei kamara számlájára átutalni.

Amennyiben a tárgyévi kamarai tagdíjat elfelejted átutalni a következő évben végrehajtásra átteszi a kamara a tagdíj követelést a adó és vámhatósághoz. Az adóhivatal 10.000 forintot fog már az 5.000 forint helyett beszedni, ami tekinthető egyfajta büntetésnek. Ezért érdemes erre is figyelni.

Kapcsolódó tartalmak: